Het verhaal van
13 november, 2017

Het verhaal van Tatum

Toen ik twee jaar was, werd ontdekt dat ik diabetes heb. Ik was erg ziek; ik lag bewusteloos in de buggy. Mijn vader heeft ook diabetes. Er werd bloed geprikt en de uitslag was zo hoog dat het apparaat het niet aankon. In het ziekenhuis werd ik aan het infuus gelegd. Het bleek dat ik ook nog coeliakie had. Gelukkig ging het steeds wat beter. Na negen dagen mocht ik weer naar huis, met een insulinepomp.


Nu ben ik 12 jaar en zit net in de brugklas van de Meerwaarde in Barneveld. Ik heb nog steeds die pomp, maar dat gaat wel samen met mijn nieuwe school. Ik vind Meander een heel erg leuk ziekenhuis. Ze hebben tijdschriften, tablets, Lego en een voetbaltafel. De artsen zijn ook heel aardig. Maar als het om gezondheid gaat, zijn ze wel streng. Gelukkig ben ik gezond en kan ik lekker sporten. Sommige mensen zeggen dat het moeilijk is om te sporten met diabetes. Dat is niet zo. Je moet gewoon je suikergehalte in de gaten houden, goed eten en insuline nemen. Ik zit op fietscross en heb al drie keer meegedaan aan het WK. Elke keer kom ik net niet in de finale, maar ik blijf net zo lang doorgaan totdat het lukt. Later wil ik meedoen aan de Olympische Spelen. Sommige mensen zegen: dat meisje met haar diabetes is zielig, maar dat heb ik liever niet. Andere mensen zeggen: kijk dat meisje heeft diabetes en glutenallergie en nog doet ze zo haar best! Dat heb ik liever: dat mensen inzien dat je met diabetes net zo goed kunt leven als zonder. Als je iets wilt bereiken, gaat het je lukken als je het zelf maar gelooft.” 

Lees hier ook het interview met Tatum in het Algemeen Dagblad.

Update november 2018

Tatum is 13, diabetespatiënt en fietscrosser op wereldniveau. Tatum weet als geen ander hoe belangrijk een prettige sfeer is in het ziekenhuis, want ze komt al haar leven lang in Meander. I.v.m. de Werelddiabetesdag vragen we hoe het nu met haar gaat. “Het gaat supergoed met mijn diabetes! Ik zal er nooit vanaf komen, maar ik kan er goed mee leven. Ja soms is het wel een beetje lastig, als ik met gym mijn insulinepomp af moet doen, maar voor de rest voel ik me super.