Nieuws
11 juli, 2022

De nieuwe voorzitter van de Vrienden van Meander: Rob T. Metz, burgemeester Soest

Het bestuur van de Vrienden is weer compleet door de komst van Marc de Groen

Als burgemeester van de gemeente Soest kom je automatisch met veel inwoners in contact. Daardoor merk je keer op keer hoe belangrijk het is dat we alle publieke voorzieningen goed op peil houden. Of dat nu is de dienstverlening van de gemeente, het ophalen van ons afval of een goed functionerend netwerk in onze gezondheidszorg. Ik mocht afgelopen jaar een keer wandelen met vertegenwoordigers van Elzis (eerstelijnszorg in Soest). Professionals met passie voor hun patiënten en mijn inwoners. Voortdurend op zoek naar slimme vormen van samenwerking en voortdurend in contact met alle netwerken die belangrijk zijn. We spraken vooral over preventie, want je wil liefst zo lang mogelijk gezond blijven en het blijkt steeds moeilijker om uit te leggen dat wij daar zelf heel veel invloed op hebben. Ik was getroffen door hun passie en eigenlijk vooral omdat het weergeeft hoe dicht in denken wij als overheid en professionals bij elkaar zijn en hoe moeilijk het soms is om de bureaucratie die er omheen staat te doorbreken.

Ik heb veel affiniteit in het beetpakken van complexe vraagstukken. Daarom ben ik de afgelopen jaren internationaal erg actief geweest in het verbeteren van lokaal bestuur in regio’s met grote vluchtelingen stromen. Ik was in Jordanië in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld Za Atari tegen de Syrische grens. Daar wonen al bijna 10 jaar 75.000 mensen in een vluchtelingenkamp zonder enig perspectief. Er waren ziekenhuizen, winkels, maar ook grote problemen met bijvoorbeeld energievoorziening. Slechts 8 uur per dag was er elektriciteit. Met name voor de kraamkliniek waar inmiddels al 5000 kinderen waren geboren, een enorm dilemma. Maar ook in Dahuk in het Koerdische deel van Noord Irak werd ik getroffen door de bijna onmogelijkheden van lokaal bestuur om de vluchtelingenstroom in hun basisvoorziening te kunnen voorzien. Daar was het bijzonder knap dat ondanks een enorme diversiteit aan religieuze overtuigingen men in staat bleek in vrede en veiligheid samen te leven.

Als voorzitter van de stichting hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de menselijke maat in de belangrijkste gezondheidsvoorziening in onze regio, het Meander ziekenhuis. De economie van de gezondheidszorg is erg ver doorgevoerd en ik zie dat de stichting er steeds weer in slaagt de menselijke maat op alle mogelijke manieren in te brengen. Of het nu gaat om een mooie gezinskamer, of een wachtruimte waarin je niet omgeven wordt door de koude stilte van een steriele omgeving, die overigens ook van belang is, maar nooit betaald kan worden binnen de reguliere budgetten. We zijn daarin nooit klaar en ik zie graag samen met de staf van het ziekenhuis waar de vragen zijn die we mogelijk kunnen beantwoorden.

Ik ben dan ook enthousiast om aan de slag te gaan. Zoeken naar anderen die ook het belang zien van het steeds weer verbeteren van de menselijke maat in het ziekenhuis. De medische werkelijkheid hoort bij de zeer deskundige staf met ondersteuning. Het creëren van omstandigheden waarin zij voor en met hun patiënten de beste zorg in de beste omstandigheid kunnen leveren, daar krijg ik energie van en die zet ik hier weer heel graag voor in.