Het verhaal van
26 november, 2014

Het verhaal van Nino

Het verhaal van Nino

“Ik ben te vroeg geboren, toen ik nog maar 27 weken was. Misschien komt het daardoor dat ik astma heb. Mijn dokter heet Frank Eskes, hij is kinderarts. Dokter Frank vond het een goed idee dat ik ging sporten. Zo ben ik bij breakdance gekomen. En door de medicijnen en gezond te leven heb ik steeds minder last van mijn astma. Als ik een astma-aanval krijg, dan krijg ik bijna geen lucht, ik moet veel hijgen en naar lucht happen. Ik krijg er last van wanneer ik moet fietsen met flinke tegenwind. Ik moet dan heel hard trappen en word snel moe. Vroeger pakte ik dan snel mijn pufapparaat. Maar nu heb ik dat niet zo vaak meer nodig. Mijn vrienden weten dat ik astma heb.

 BREAKDANCE  vind ik een van de leukste dingen om te doen. Ik zit in de breakdance selectie van A-dance. Twee keer in de week heb ik training. Of ik later iets met dansen ga doen, weet ik nog niet. Het lijkt me heel leuk! Maar ik weet nog niet wat ik wil worden.  Ik zit nu in de brugklas in Nijkerk (VMBO-TL). Daar krijg je veel Engels, dat is mijn lievelingsvak. Ik heb het heel erg naar mijn zin op school. Ik fiets dagelijks met een klasgenoot vanuit Vathorst naar school. Ik moest wel wennen aan al het huiswerk en drukke rooster. Ik heb soms lange schooldagen.

 Af en toe moet ik voor controle naar het ziekenhuis. Twee keer per jaar. Ik vind het niet erg om naar Meander te gaan. Het nieuwe ziekenhuis is mooi. Er zijn blauwe dieren, die zijn grappig. En dingen waar je mee kunt spelen. Als je in het ziekenhuis moet blijven, kan je vader of moeder bij je op de kamer slapen. Dat vind ik heel goed, want dan ben je niet zo alleen. Hier wil ik wel reclame voor maken. Veel meer mensen moeten aan de acties meedoen. Dan kunnen er nog meer mooie dingen komen in het ziekenhuis. Voor kinderen, maar ook voor oude mensen of mensen met kanker. Dan word je vanzelf een beetje blij, als het gezellig om je heen is.

 Als ambassadeur help ik met acties van de Vrienden van Meander. Ik heb ook mijn spreekbeurt in het ziekenhuis gehouden en geld ingezameld met groep 8. En ik heb bij de marathon van Amersfoort ballonnen en folders uitgedeeld en het Meanderijsje gepromoot. Ook deed ik mee aan het Raar Maar Waar Wetenschapsfestival in Meander. Er kwamen heel veel kinderen met hun ouders. Het optreden met mijn breakdance vrienden Hidde en Max was erg leuk. Iedereen stond mee te klappen